KÖPEKLERDE AŞILARIN ÖNEMİ
AŞI NEDİR?
Bağışıklık sisteminin oluşması için; aktivitesi düşürülmüş virüslerin vücuda verilmesi, organizmanın hastalık virüslerine karşı kendini savunmasını ve immün sistemden faydalanarak kendini koruma sistemini oluşturmasını sağlayan, belli bir soğuk zincir korumasında saklanması zorunlu uygulamadır.
Aşılar doğru zamanda ve birbirini takip eden düzende uygulandıklarında değer taşırlar. Bu, aşının yapılmasından çok, vücutta tutunması ve gereken cevabı vermesi için önemlidir.
İlk aşılama ile devamındaki tekrarının belirlenen günde uygulanması, ilk aşının işlevini gerçekleştirilmesi ve doruğa çıktığı tarihte (15 ila 21. gün) tekrarlanması gerekir. Bu yapılmaz ise, 2 yada 3 aşılık bir kombinasyondan verimlilik beklenemez!
DİSTEMPER (KÖPEK GENÇLİK HASTALIĞI):
Köpeğin solunum, sindirim, deri, göz ve sinir sistemine bulaşan son derece bulaşıcı ve çoğu kez ölümcül bir viral enfeksiyondur. Distemper aşılanmamış yaşlı köpeklere de bulaşacağı gibi yavru köpeklere de bulaşır. Aşı onun yegane koruma yöntemidir.
PARVOVİRÜS (KANLI İSHAL):
Belirtileri arasında ishal (ileri dönemlerde kanlı ishal ) yüksek ateş ve kusma olan ölümcül bir viral hastalıktır. Parvovirüs hiç belirti göstermeden yavru köpeklerde ani ölümlere neden olabilir. Aşı tek korunma yöntemidir.
ADENOVİRUS (BULAŞICI HEPATİT):
Yüksek ateş , susuzluk, iştahsızlık, karın ağrıları, karaciğer hasarı ve kanamaya yol açan viral bir hastalıktır. Aşı tek korunma yöntemidir.
LEPTOSPİROSİS (SPİROKET HASTALIĞI):
Hasta hayvanların burun akıntıları, idrar veya salyaların teması ile yayılan diğer köpeklere bulaştığı gibi insanlara da bulaşabilen son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Korunma aşı ile yapılmaktadır.
PARAİNFLUENZA (AKUT ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONU):
Bu virüs üst solunum yollarında enfeksiyona neden olur..
BORDETELLA BRONCHİSEPTİKA:
Üst solunum yolları enfeksiyonuna neden olur.. Bu hastalık çok bulaşıcıdır. Aşı tek korunma yöntemidir.
CORONAVİRUS:
Sindirim sistemine bağlı son derece bulaşıcı viral bir hastalıktır. Belirtileri arasında ishal, kusma, yüksek ateş ve dehidrasyon vardır. Korunma aşı ile yapılmaktadır.
KUDUZ:
Bütün memelilere bulaşabilen ölümcül bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Kuduz kamu sağlığı açısından önemli bir tehdit olduğundan hayvanınızın bu hastalığa karşı aşılanmış olması kanuni bir zorunluluktur. Yeni doğmuş köpek yavruları, annelerinin sütlerinden hastalıklara karşı savaş veren antikorlar sağlarlar. Ancak bu antikorlar normal olarak 6-12 hafta dayanırlar, bundan sonra aşılar anne sütünün yerini almaktadır ve yavru köpeğinizin vücuduna az miktarda yapısı değiştirilmiş hastalık unsurları vererek onun hastalanmadan kendi antikorlarını yaratmasına uyarılır.
Aşılamadan Önce Yapmanız Gerekenler
Aşılamadan Önce Yapmanız Gerekenler
1-Canlınızın aşılama periyodu bitene kadar başka hayvanlara direkt yada indirekt (mama kabı,fırça vb) temastan kaçının.(Yavru)
2-Aşı öncesi ve sonrası köpeğinizi yıkamayın.(Yavru ve Yetişkin)
3-Aşılar bitene kadar karışık beslemeden uzak durun.(Yavru)
4-Köpeğinizi çok fazla hayvanın dolaştığı park, bahçe, barınaklara bırakmayın.(Yavru)
5-Dışardan bir şey yemesine izin vermeyin.(Yavru)
Aşılamadan Sonra Yapmanız Gerekenler
1-Aşılama sonucu vücut savunma sistemleri harekete geçer,bunun sonucunda ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi semptomlar ortaya çıkar.24 saati geçmediği takdirde normaldir.Uzun sürerse Veterinerinize başvurun...(Yavru ve Yetişkin)
2-Aşı yerinde şişme ve ağrı oluşabilir.(Yavru ve Yetişkin)
3-Aşıya alerjik reaksiyon gelişebilir.(Yavru ve Yetişkin) Veterinerinizi arayın
KÖPEKLER İÇİN AŞI TAKVİMİ:
35-40 GÜN ARASI İÇ VE DIŞ PARAZİT UYGULAMASI
45. GÜN PUPPY DP AŞISI (DISTEMPER + PARVO)
60. GÜN KARMA 1. AŞI
67. GÜN BRONCHINE 1. AŞI
74. GÜN CORONA 1. AŞI
81. GÜN KARMA 2. AŞI
88. GÜN BRONCHINE 2. AŞI
95. GÜN CORONA 2. AŞI
102. GÜN KUDUZ AŞI
YILLIK OLARAK BU AŞILAR TEKRARLANMALIDIR. ( 2. AŞI TARİHLERİ TEKRAR TARİHLERİ OLARAK KABUL EDİLİR. )
AYRICA HER İKİ AYDA BİR KEZ DÜZENLİ OLARAK İÇ VE DIŞ PARAZİT UYGULAMASI YAPILMALIDIR. YAZ AYLARINDA KENE BİT PİRE VS. DAHA FAZLA OLDUĞUNDAN DIŞ PARAZİT UYGULAMASI AYDA BİR KEZ YAPILMALIDIR.
UNUTMAYINIZ Kİ KÖPEĞİNİZİN SAĞLIĞI KENDİ SAĞLIĞINIZ DEMEKTİR..!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder